"Осінь з музикою Кароля Шимановського"

2–11 жовтня 2020 р. за підтримки Українського Культурного Фонду відбувся ХVІII Мистецький фестиваль "Осінь з музикою Кароля Шимановського: діалог культур і часів на малій батьківщині композитора". Проєкт було присвячено 145-річчю від дня народження видатної української художниці, майстрині, культурної діячки Наталії Давидової та 120-річчю заснованої Н.Давидовою артілі народних промислів "Вербівка".

Фестиваль поєднав події різного типу: концерти, мистецькі паломництва, виставку, презентації мистецьких видань, літургії. Він охопив вісім українських сіл і міст Центральної України, де народився, бував, жив і творив класик польської музики ХХ століття Кароль Шимановський: Тимошівку, Вербівку, Кам’янку, Знам’янку, Петрове, Кропивницький, Черкаси, Київ. Завдяки онлайн-трансляціям концертів, розміщенню записів концертів та відеодайджесту на Ютуб-каналі, створенню сайту та сторінок в соціальних мережах вдалося привернути увагу і українців, і представників інших країн. Протягом місяця було зафіксовано близько 2 тисяч переглядів відеоконтенту і близько 25 тисяч переглядів інформаційних матеріалів на Інтернет-порталах і сторінках в соціальних мережах.

Як і в минулі роки, учасники фестивалю популяризували передусім академічну музику. Цього разу у виконанні Артема Ляховича, Ксенії Мороз та Аліни Романової прозвучали твори К. Шимановського, Й. Брамса та С. Прокоф’єва. Концерт автентичного фольклору у виконанні гурту "Млиночок" та перша в історії регіону презентація української електроакустичної музики за участю одного з провідних сучасних композиторів Алли Загайкевич та митця у сфері аудіовізуального мистецтва Євгена Ващенка створили аналогію взаємовпливу авангарду й модерну, характерному для творінь артілі "Вербівка".

Детальніше: Головна - "Осінь з музикою Кароля Шимановського" (szymanowski-fest.com)